Zelene OK oznake

Zelene OK oznake

TÜV AUSTRIA je vodilno podjetje za certificiranje bioplastike in ponuja različne certifikate za produkte na tem področju: OK compost HOME, OK compost INDUSTRIAL, OK biobased, Seedling in OK biodegradable.

Informacije o certifikatu

Podjetja, ki delujejo okolju prijazno, že dajejo na trg kompostne in biorazgradljive izdelke. Toda kako sedaj pridobiti kredibilnost, da je temu res tako in da vsi izdelki izpolnjujejo pogoje za te kategorije? OK okoljske oznake TÜV AUSTRIA ponujajo prilagojeno certifikacijsko oznako za vsako biorazgradljivo okolje posebej in so kot takšne edine te vrste. Te oznake se med seboj tudi ustrezno dopolnjujejo in so v shemi razširljive.

Prednosti certificiranja

Podjetja, ki delujejo okolju prijazno, že dajejo na trg kompostne in biorazgradljive izdelke.

Postopek certificiranja

TÜV AUSTRIA ponujajo prilagojeno certifikacijsko oznako za vsako biorazgradljivo okolje posebej in so kot takšne edine te vrste. Te oznake se med seboj tudi ustrezno dopolnjujejo in so v shemi razširljive.

OK compost & Seeding: KOMPOSTABILNOST

S kompostiranjem lahko precej zmanjšamo količino organskih odpadkov, proizvedeni kompost pa lahko uporabimo v kmetijske in vrtnarske namene. Približno 50 % vseh gospodinjskih odpadkov že sedaj sestavljajo organske snovi, ta odstotek pa naj bi se v prihodnje še povečal zaradi vse večje priljubljenosti biološko razgradljivih izdelkov (embalaža, jedilni pribor in krožniki za enkratno uporabo, …).

OK compost INDUSTRIAL (EN 13432)

Embalaža ali izdelki, ki nosijo oznako OK kompost INDUSTRIAL so zajamčeno biološko razgradljivi v industrijski kompostarni. To velja za vse komponente, črnila in dodatke. Referenčna točka za certifikacijski program in pridobitev oznake je harmonizirani standard EN 13432:2000. In v vsakem primeru so izdelki z logotipom OK compost INDUSTRIAL skladni tudi z zahtevami Direktive EU o embalaži (94/62/EEC).

Produkti, ki so certificirani in nosijo oznako OK compost INDUSTRIAL so tisti, ki se kompostirajo samo v industrijskih obratih (pri temeperaturah med 55 in 60°C). Kar pomeni tudi, da ti izdelki niso primerni za kompostiranje na domačih kompostih.

Seedling

TÜV AUSTRIA (prej Vinçotte) je certifikacijski organ, pooblaščen s strani European Bioplastics, da lahko podeli logotip Seedling izdelkom, ki so v skladu z EN 13432 (Standard določa zahteve za embalažo, ki jo je mogoče predelati s kompostiranjem in biorazgradnjo, torej kako hitro in v kolikšni meri se mora biorazgradljiva plastika razgraditi v pogojih industrijskega kompostiranja.)

Z dodeljevanjem oznake OK compost INDUSTRIAL in logotipa Seedling imajo imetniki certifikata TÜV AUSTRIA odprte vse možnosti da postanejo njihovi izdelki za kompostiranje prepoznavni na celotnem evropskem trgu.

OK compost HOME

Zaradi sorazmerno manjše količine vključenih odpadkov je temperatura v vrtnem kompostnem kupu nižja in manj konstantna kot v okolju industrijskega kompostiranja. Zato je kompostiranje na vrtu težji in počasnejši proces.

Nasprotno temu, pa se certifikat in oznaka OK compost HOME nanaša na produkte, ki se kompostirajo tudi pri nižjih temperaturah in jih tako lahko odložite tudi na kompost na vašem vrtu ali v kompostnik doma.

Inovativni odgovor TÜV AUSTRIA na ta izziv je bil razvoj OK compost HOME, ki zagotavlja popolno biorazgradljivost v luči posebnih zahtev, tudi na vašem vrtnem kompostnem kupu. OK compost HOME ne temelji na standardu, ampak je osnova za več standardov!

Prav zaradi tega je tukaj pomembno opomniti, da se certifikacijski program tukaj ne nanaša izrecno na določen standard, temveč podrobno opisuje vse tehnične zahteve, ki jih mora izdelek vsebovati, da pridobi certifikat. Ne smemo pozabiti tudi tega, da so bile zahteve programa OK compost HOME, opredeljene že leta 2003 in vse od takrat služijo kot osnova za pripravo več standardov, kot so:

  • Avstralija: AS 5810 (2010) – Biorazgradljiva plastika – Biorazgradljiva plastika, primerna za domače kompostiranje
  • Francija: NF T 51800 (2015) – Plastika – Specifikacije za plastiko, primerno za domače kompostiranje
  • Evropa: prEN 17427 (2020) – Embalaža – Zahteve in preskusna shema za nosilne vrečke, primerne za obdelavo v dobro vodenih domačih obratih za kompostiranje.

Kontaktirajte nas

Ne zamudite priložnosti za izboljšanje vašega poslovanja! Izpolnite povpraševanje in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali na poti do pridobitve certifikata.

Ponudba certifikatov in storitev certificiranja

Ponudba tečajev in seminarjev

Izobraževanja
Usposabljanje za notranje presojevalce sistema ravnanja z okoljem ISO 14001:2015
Cena: od 370,00
Prijava in več informacij
Ponudba
Usposabljanje: Reševanje neskladnosti z 8D METODO
Cena: od 265,00
Prijava in več informacij

Pošljite povpraševanje

Ne zamudite priložnosti za izboljšanje vašega poslovanja! Izpolnite povpraševanje in naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali na poti do pridobitve certifikata.
Close